رئیس اداره طب سنتی ایرانی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: در هنگامه همه گیری ها یکی از مهمترین موضوعاتی که سیستم های بهداشتی و درمانی باید در نظر گیرند موضوع محدودیت های غذایی است تا در کنترل بیماری، بهتر و سریعتر قدم برداشته شود.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج؛ دکتر کیان دهراب پور گفت: طب سنتی ایرانی از دیرباز در همه گیری ها با توجه به تجارب انسانی و بر اساس تحقیقات علمی و آکادمیک پزشکان و متخصصین این رشته به یافته هایی علمی از بعد محدودیت های غذایی در کنترل همه گیری ها دست یافته است.
وی اذعان داشت: همیشه به ویژه در هنگام همه گیری ها باید از سه رفتار بد تغذیه ای پرخوری (حتی از غذای سبک)، در هم خوری (حتی از غذاهای سودمند) و سنگین خوری (حتی بمقدار معمول) اجتناب کرد تا نیروهای بدن بجای توجه به آماده باش دفاعی، زیاد به کارهای گوارش و دفع پسماندهای تغذیه گمارده و مشغول نشوند.
وی اذعان داشت: منظور از غذای سنگین، غذایی است که هضم آن دشوار باشد و گذر آن از معده به روده طول بکشد و پسماندهای آن هم به آسانی دفع نشوند. غذاهای خمیری و سرخ کرده و چرب از این قبیل هستند مانند ماکارونی چرب، الویه با گوشت های صنعتی، سوسیس، هلیم و آش گوشت غلیظ، پنیر پیتزا و فست فودها.
دکتر دهراب پور یادآور شد: روزه داری طبی، به معنای کاهش حجم و کالری غذایی دریافتی در حد بیست درصد کمتر از وضعیت همیشگی هر فرد، با تقویت سیستم ایمنی و کاهش التهاب می تواند منجر به بهبود عملکرد دستگاه دفاعی بدن در برابر عوامل بیماریزای بیرونی شود.
وی ادامه داد: مصرف شوری ها و ترشی های محرک و خشکی آور مخاط تنفسی (مانند سرکه ی تند و تیز و خیار شور) محدود شود.
وی تاکید کرد: مصرف شیر، ماست، گوجه، رب گوجه، شوری های آب گوجه ای، موز، شیرینی های چسبنده و چرب محدود شود. لبنیات بطور مطلق ممنوع نیستند ولی تاکید می شود که مقدار مصرف آنها (بویژه ماست و دوغ ترش) معتدل باشد و همراه با مصلحات استفاده شود.
رئیس اداره طب سنتی ایرانی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: از مصرف نوشیدنی ها و خوردنی های محرک های مغز و بر هم زننده ی خواب مانند قهوه، نسکافه، چای سبز، و نیز شکلات تلخ در ساعات عصر و شب خودداری شود تا خواب به وقت و عمیق و پیوسته از دست نرود.
وی خاطر نشان کرد: از مصرف پیاپی ادویه ی بسیار گرم و خشک و تند و تیز مانند فلفل قرمز، خردل، و سس های تند پرهیز شود.
رئیس اداره طب سنتی ایرانی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: به نظر می رسد مصرف سیر و زنجببل فقط تا اندازه ای در پیشگیری احتمالی سودمند است. بطور عمومی مصرف بیش از یک تا دو حبه سیر کوبیده، و بیش از دو تا سه گرم زنجبیل پیشنهاد نمی شود. مصرف بیشتر از این مقادیر بویژه بطور پیوسته می تواند موجب تحریک عصبی و ایمنی و تغیرات ناهنجار مزاجی و خلطی شود و در بیمارن قلبی، تداخل هر دو را با داروهای ضد انعقاد می بایست در نظر گرفت. در برخی شرایط مصرف مقادیر کم نیز ممکن است عوارض جدی داشته باشد.